Effective Giving

Tijdens de FIN-najaarsbijeenkomst op 23 november verzorgden wij de parallelsessie: Streven naar maximale impact. Wij zouden graag alle FIN-leden willen vragen om deze korte enquête (5 minuten) te beantwoorden.
lees verder >>

Wijdoenmee.nu

Het online platform WWW.WIJDOENMEE.NU heeft sinds mei 2016 landelijk 200 initiatieven voor- en door vluchtelingen financieel gesteund. Er is voldoende budget voor het financieren van nogmaals 200 initiatieven.
lees verder >>

Iona Stichting - Symposium

Op zaterdag 11 november 2017 organiseert de Iona Stichting een symposium met Tho Ha Vinh (director Bhutan Institute Gross National Happiness) en Gerald Häfner (mede-oprichter van Die Grünen).
lees verder >>

Mystiek Vermogensfondsen Wegnemen

Interview met Suzette de Boer op platform 'Voor Nu en Later... Erven, Schenken en Nalaten'.
lees verder >>

Reactie SBF op het Regeerakkoord

Het Regeerakkoord is door SBF doorgenomen op maatregelen die direct van invloed zijn op (de randvoorwaarden voor) de filantropische sector. De nieuwe coalitie lijkt gevoelig voor de oproep van de sector om filantropie te erkennen als een belangrijk fundament voor maatschappelijke binding en actief burgerschap.
lees verder >>  Publicaties

  De FIN heeft diverse publicaties ter beschikking. Middels deze publicaties verstrekt de FIN aan leden als niet leden informatie over actuele ontwikkelingen en biedt de FIN professionele steun en advies aan bestaande en nieuwe vermogensfondsen.

  Handreikingen

  De FIN geeft regelmatig nieuwe ‘handreikingen’ uit over een actueel thema:

  Bij de FIN zijn te verkrijgen de volgende publicaties:

  oprichten vermogensfonds Effectief schenken Klein het-besturen-van-een-fonds
  Publicatie ‘Op weg naar uw vermogensfonds’. In deze uitgave leest u wat er allemaal bij komt kijken als u een eigen vermogensfonds wilt oprichten. Bestel nu.

   

  Brochure 'Effectief Schenken' (gratis te bestellen of downloaden)
  Deze brochure gaat in op wat er allemaal bij komt kijken als u een eigen charitatief fonds wilt oprichten.
  Handreiking ‘Het besturen van een fonds’. In deze uitgave wordt ingegaan op de werkzaamheden waarvoor besturen komen te staan. Gratis te verkrijgen bij het FIN bureau of hier te downloaden.
   duurzaambrochure    
  De FIN-brochure ‘Met het oog op duurzaam beleid voor uw vermogensfonds’.
  Klik hier voor een digitale versie van deze brochure.
  Brochure ‘Maatschappelijk meer bereiken door evalueren van projecten’
  Bestel nu

   

   

  FINieuws

  Vier keer per jaar ontvangen de leden en relaties het eBulletin FINieuws met actuele informatie over maatschappelijke ontwikkelingen uit de filantropische sector. Daarnaast worden artikelen gepubliceerd door en over de leden (‘best practices’) en vinden er aankondigingen plaats van activiteiten bestemd voor de leden.
  Leden ontvangen daarnaast regelmatig e-mails (de zogenaamde  'FINflits') met voor vermogensfondsen relevante informatie.


  Stappenplan voor effectief geven  

  De Rockefeller Philanthropy Advisors heeft, met financiële steun van The Bill and Melinda Gates Foundation, een serie gidsen gepubliceerd; stappenplannen om doordacht geven te bevorderen en de effectiviteit en impact van filantropie te vergroten.

  ‘Geld geven is relatief eenvoudig’, aldus Kevin P.A. Broderick, voorzitter van de raad van bestuur van Rockefeller Philanthropy Advisors (RPA). ‘Maar om het effectief te geven is een hele andere zaak’.

  De FIN stelt deze publicaties, in samenwerking met de RPA, beschikbaar als gratis te downloaden materiaal. De FIN is de RPA bijzonder erkentelijk voor het beschikbaar stellen van deze gidsen. De gidsen omvatten een veelheid aan terreinen, zoals:

  • de motieven om te geven en interessegebieden;
  • benaderingen en strategieën;
  • geschikte vehikels;
  • de rol van de familie en persoonlijke betrokkenheid;
  • efficiënte bedrijfsvoering; en
  • het meten van de impact.
    

  Klik hier voor The Philanthropy Roadmap Series:

  Mocht u prijs stellen op 'hard copies', dan kunt u die (tegen kostprijs) bestellen bij het FIN-bureau.

  Rockefeller Philanthropy Advisors is één van 's werelds grootste en meest bekende filantropische serviceorganisaties. Momenteel adviseert de non-profit RPA over en voert het beheer van meer dan 200 miljoen dollar in jaarlijks geven door individuen, gezinnen, bedrijven en grote stichtingen. Voor meer informatie, zie www.rockpa.org.
  FIN-voorzitter Rien van Gendt, tevens lid van de Raad van Commissarissen van Rockefeller Philanthropy Advisors, heeft bewerkstelligd dat deze informatieve gidsen nu ook via de FIN beschikbaar zijn voor de Nederlandse filantropische sector.